

RECEPT
15 tartletter
2 h
Ingredienser:
Pajdeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 ägg
0.5 msk kallt vatten om degen känns torr
Lemon curd:
2 normalstora citroner
2 äggulor
1 ägg
2 dl socker
100 g smör
Italiensk maräng:
3 st äggvitor
2 dl strösocker
1.5 dl vatten
Gör så här: Kör snabbt ihop kallt smör med vetemjöl och florsocker i en matberedare. Tillsätt ägget och vattnet och kör tills att degen går ihop precis. Plasta in degen och låt vila i kyl i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord och klä tartlettformarna med degen, skär bort överbliven deg så du får en snygg kant. Grädda mitt i ugnen i 5-15 minuter tills att skalet är gyllene.
Riv skalet från citronerna och pressa ur saften. Vispa ihop äggulor, ägg och socker i en liten kastrull. Tillsätt skal och citronsaft. Rör om tills krämen är tjock, 15-20 minuter på medelvärme. Skär smöret i mindre bitar och klicka i detta under omrörningen tills smöret är helt smält. Låt svalna och fyll sedan upp krämen i en liten spritspåse.
Vispa äggvitor till ett skum. Koka upp socker och vatten i en kastrull till 121 grader, använd en sockertermometer. Häll försiktigt ner den varma sockerlagen i en fin stråle i äggvitorna under visning på medelhastighet. När all sockerlag är i så ska man fortsätta att vispa marängen tills att den är helt sval. Fyll sedan en spritspåse med marängen.
Montering: Ta ur de svala skalen ur formarna. Fyll dessa rikligt med lemon curd och spritsa ut små toppar av maräng över lemon curden. Bränn sedan av med en gasolbrännare.
